13 d’abril 2013

Taller de formatges part 1

Ja fa molt de temps que tenia ganes d'aprendre a fer formatges, i el cap de setmana passat vaig tenir la oportunitat de fer un taller amb la Judit.

Per a qualsevol recepta de cuina, sempre es requereixen uns ingredients bàsics, i per fer formatges també. O sigui que comencem pels ingredients que necessitem per elaborar els nostres formatges:

INGREDIENTS:

1. Ferments làctics


2- La llet fresca. En aquest cas de vaca


3- Els motlles


4- El quall o l'herbacol



5- El més important: la profe



ELABORACIÓ

1-Comencem el procès amb la maduració de la llet. Aquest procés consisteix en escalfar la llet fins a una temperatura màxima de 39 graus,  i sense deixar de remenar, afegim els ferments làctics, que poden ser com els que hem vist en la foto anterior, i si no en tenim, podem utilitzar un iogurt.


Molt bé Eli, remenant la llet i controlant la temperatura

2. Quan la llet ha arribat a la temperatura adequada, apaguem el foc i la deixem reposar durant un periode aproximat de 20 minutets.

3- Afegirem el quall, o l'herbacol i començarem el procés de quallat



4- Després de deixar reposar la llet durant aproximadament uns 30 minuts i comprovar que la temperatura no ens ha baixat dels 37 graus, començarem a fer les proves del quallat.
Hi ha vàries maneres per comprvar que la nostra llet ja està quallada.

La primera consisteix en posar una tapa al damunt de la llet i donar-li un suau cop


Si la tapa es deplaça és que la llet encara no està quallada. Si pel contrari la tapa es queda quieta, el procés de quallat ja ha començat.

Una altra prova que farem és la de posar la mà al damunt de la llet, sense pressionar. Si la mà surt bruta, la llet encara no està cuallada... si la ma surt neta, la nostra llet ja està cuallant.





La tercera prova consisteix en mirar si la llet es desenganxa dels cantos de l'olla...Presionen lleugerament, i si es desenganxa, la nostra llet està cuallant correctament




I la última i definitiva prova que farem, és agafar un ganivet i tallar el nostre formatge


Introduim el ganivet a dins de la llet, i l'alcem, per sota del tall que hem fet i si ens quedat tal i com es veu en la foto de sota, la nostra llet ja està cuallada. .




  5. Una vegada hem fet les comprovacions necessàries i hem vist que la nostra llet està ben cuallada, procedirem amb el següent pas, que és el de tallat.


Podem utilitzar vàries eines per tallar el quallat



Si no tenim cap d'aquests utensilis, també podem utilitzar les barilles per tallar el quall.




Dependent del tipus de formatge que volem fer, farem el tall més gran o més petit.



En el nostre cas, la mida del tallat ha de ser aproximadament, del tamany de gra de blatdemoro


Mentre tallem, hem d'anar controlant constantment la temperatura i controlant que ens baixi més de 2 o 3 graus


6- Acabat el procés de tallat, comença el procés de remenat. Aproximadament durant uns 20 minuts, posarem les manetes a dins de la nostra olla i anirem remenant i desfent els possibles grumulls que ens hagin pogut quedar. Un cops passats aquests 20 minuts, deixem reposar uns 10 minutets.

Mentre la nostra llet reposa, anem preparant els motlles que utilitzarem per posar el quall a dins.



7- Perquè començarem amb el procés d'emmotllat


Amb una petita jerra o amb un cassó anirem posant el quall a dins dels nostres motlles.



Els nostres motlles, que estan foradats, aniran expulsant la part líquida anomenada xerigot, que la recollirem en un bidó


Anirem omplint els nostres motlles, i pressionarem lleugerament la part sólida


Quan tinguem els nostres motlles omplerts, els deixarem reposar uns 5 minutets



8- Hem de començar amb la següent fase del tractament dels formatges anomenada voltejat



Consisteix en anar donant voltes al formatge, traient-lo del motllo, voltejant-lo i tornant-lo a introduir a dins del motlle, per a que el nostre formatge vagi prenent forma.
Això ho farem unes 6 vegades, cada vegada més espaiades en el temps




Una altra manera d'enmotllar els nostres formatges, és posar-los a dins d'una gassa i anar pressionant fins que deixi anar tot el xerigot







Finalment li farem uns nussos i el deixarem reposar



Els formatges que estan en motlles els posarem uns a sobre de l'altre com si fossis pesos.


9. Finalment procedirem al salat del formatge.





Traurem el formatge del motlle i porcedirem a posar-li sal al formatge pel damunt i els costats.



El deixarem reposar mig dia, i salarem per la part de sota i els costats

Una vegada arribem a casa i passades 24 hores des del salat, procedirem a la maduració del formatge



Aquesta és la nostra caixa casolana de maduració del formatge


Avui és dia 22 d'abril i el nostre formatge cumpleix 16 dies... ha sigut una sorpresa quan l'he anat a voltejar i he vist que li han començat a sortir els primers fongs.... yupiiii... la cosa comença a funcionar...  











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari